Dirigent

TIJL UILENSPIEGEL KOOR


Roland Robert Mathews studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziek-conservatorium te Antwerpen. Werd repetitor aan de Koninklijke Opera te Gent en pianist van het toenmalige omroepkoor van de BRT, alsook pianist-organist in het Symfonieorkest aldaar. Studeerde orkestdirectie te Brussel bij dirigent componist Robert Ledent en te Wenen bij Professor Hans Swarowsky - die assistent-dirigent van Richard Strauss was - en specialiseerde zich later in vocale muziek. Hij vervolmaakte zijn dirigeerkunst daarna o.a. bij Neeme Järvi te Hilversum en bij Laszlo Heltay en Paul  Brandvik (specialist “koor”) te Londen. 


Hij concerteerde in België, Nederland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije en Groot Brittannië. Naast diverse internationale concerten als pianist en dirigent had hij in België opdrachten in het muziekonderwijs als leraar zang en als begeleider. Hij dirigeerde veel beroeps- en amateurkoren en orkesten en stelt hierbij hoge muzikale eisen. Zijn kennis omvat een groot deel van het concertrepertoire met vooral zang, opera en oratoria als specialiteit. 


Ook als componist laat hij zich kennen. Zijn werk “Dodecaruthmica” voor strijkorkest werd in Spanje, Italië en Frankrijk uitgevoerd. Werken voor fluitsolo en klavier werden uitgegeven bij buitenlandse muziekuitgeverijen.


Roland Mathews dirigeerde wereldcreaties, zo bijvoorbeeld twee opera’s Ulrike en Vincent, het oratorium Ecce Homo en het vioolconcerto van de Vlaamse componist Raoul De Smet, liederen van  John E. Barker en eigen composities… Ondanks zijn drukke bezigheden blijft hij met veel bezieling verschillende koren leiden en individuele zangers zangtechnisch begeleiden.


Sinds september 2020 is hij dirigent van het Tijl Uilenspiegelkoor in Overijse.